Atat tranzactiile comerciale, cat si cele ale clientilor de retail si ale jucatorilor speculativi au scazut anul trecut.
Dealerii de la Bucuresti au facut anul trecut tranzactii valutare de aproape 353 de miliarde de euro, reprezentand circa de trei ori valoarea anticipata a Produsului Intern Brut (PIB) realizat.
Volumul tranzactionat pe piata valutara interbancara anul trecut este insa cu 24% mai mic decat cel din 2008, inregistrandu-se practic o revenire la nivelul din 2007. Spre comparatie, rulajul pe piata valutara este de circa patru ori mai mare decat totalul activelor din sistemul bancar, care ar trebui sa se apropie de 85 de miliarde de euro la sfarsitul lui 2009.
Scaderea pietei a venit in contextul unei volatilitati reduse, care a taiat apetitul jucatorilor speculativi pentru tranzactionare, pe de o parte, peste care s-au suprapus diminuarea afacerilor importatorilor si exportatorilor, dar si prabusirea creditarii in valuta. In anii cand creditul in valuta crestea sustinut, clientii schimbau euro obtinuti in lei pentru cheltuieli, alimentand astfel volumele pe piata valutara.
"Procentul de descrestere a pietei este normal, avand in vedere scaderea comertului international - exporturi si, mai ales, importuri. Piata valutara a fost afectata si de prezenta mai scazuta a jucatorilor institutionali - hedge funds si jucatori off-shore - care luau pozitii pe piata romaneasca, fiind incurajati de volatilitatea crescuta din 2008. Scaderea volatilitatii din 2009 a dus la reducerea semnificativa a volumelor provenite de la aceasta categorie de jucatori", spune Cosmin Bucur, directorul Trezoreriei RBS Bank Romania. Desi pe medie euro a urcat cu 15% fata de 2008, pana la 4,24 lei, volatilitatea cursului a fost destul de scazuta. Exceptand prima parte a lunii ianuarie, in 2009 euro a fluctuat intre 4,1 si 4,3 lei, fata de 3,5-4 lei in 2008