Cinci dintre ministerele Guvernului ar urma sa consume in 2010 doua treimi din cheltuielile programate in legea bugetului de stat. Ministerul Muncii, Ministerul Educatiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Agriculturii vor cheltui impreuna 69.261,70 de milioane de lei din totalul cheltuielilor prevazute a fi de 101.678,4 milioane de lei.
Comisiile de specialitate ale Parlamentului au inceput ieri discutiile pe marginea proiectului legii bugetului si au avizat deja bugetele pentru o serie de ministere intre care cel al Justitiei, Mediului, Dezvoltarii si Turismului si Agriculturii.
In conditiile in care veniturile bugetului de stat ar urma sa fie, potrivit Guvernului, de 66.654,3 de milioane de lei, iar cheltuielile de 101.678,4 de milioane de lei, bataia pe buget este mare, iar parlamentarii incearca, ca de fiecare data de altfel, sa smulga cat mai multi bani pentru domeniile de care sunt apropiati.
Comisia de agricultura a cerut ieri, de pilda, doua miliarde de lei in plus pentru Ministerul Agriculturii, in conditiile in care ministrul de resort, Mihail Dumitru, a sustinut ca bugetul programat de 9,87 miliarde lei permite foarte putine resurse pentru inlocuirea formelor de ajutor de stat, retrase din acest an.
Ministrul dezvoltarii si turismului Elena Udrea s-a plans ca bugetul ministerului sau, de 2,6 miliarde de lei, este cu 38% mai mic decat cel al fostului Minister al Dezvoltarii si Locuintei.
Fara discutie, opozitia critica bugetul. PSD anunta ca va depune sute de amendamente, in vreme ce PNL acuza faptul ca desi banii ministerelor sunt mai putini decat anul trecut, au crescut cheltuielile pentru Administratia Prezidentiala si pentru serviciile secrete.
Parlamentarii au dreptul sa depuna cate amendamente vor, dar nu trebuie sa uite ca bugetul inseamna bani publici, a sustinut ier