Sătenii din Galicea Mare respectă cu sf nţenie, la fi ecare început de an, tradiţiile de Bobotează. Caii sunt stropiţi cu un busuioc scufundat în apă mare.
Flăcăii din comuna doljeană Galicea Mare îşi primeniră toată dimineaţa caii. Şi după ce îi înhămară, porniră în trap spre biserică, unde după slujbă, de ani buni, preoţii ies în drum şi aruncă pe ei cu aghiazmă mare. „Se binecuvintează caii aceştia, prin stropirea cu această apă sfinţită!”, zise tare părintele Ionel Iliescu, de la biserica din localitate, ce poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi Cuvioasei Paraschiva. Flăcăii se înghesuiră să-i treacă prin faţă, unii de mai multe ori, ca să aibă din plin parte de noroc şi sănătate, şi ei, şi trăpaşii lor. Liviu Beleuzu, un june de 17 ani, nici nu merse azi la şcoală ca să se bucure de obiceiul pe care l-a pomenit de la bunici. „Venii pentru botez, ca să fie zdravăn tot anul”, spuse tânărul, mândru de animalul lui.
„Să-i ţie fala şi să tragă tare“
Lui Florin Riza poţi să-i zici câte rele vrei, dar să nu te iei de iapa lui. „Mă duce unde am nevoie, o bag la orice. Mă îngrijesc de ea cu drag. Dacă nu fac aşa, nu mă ascultă nici ea“, zise bărbatul, precizând că o întreţine pe Doina numai cu ce-i mai bun, cu grâu, tărâţă, lucernă şi porumb. Florin ştie de botezul cailor de la băileşteni, care l-ar fi adus şi în comuna lui. Şi Cornel Zuluf îşi înzorzonă calul, pe Mircea, cu ciucuri roz şi roşii, ca să nu se deoache. „E frumos şi mi-l zăpăceşte vreunul cu mirare. Are zorzoane ca să îi ţie fala“, preciză tânărul de 21 de ani. Nea Duriţă e convins că trăpaşii o să tragă tare tot anul după ce-s udaţi cu apă mare, iar după ce mor merg în rai.
Un alt obicei este continuarea slujbei religioase în port, ritual ce culminează cu aruncarea crucii în fluviu. Cinci preoţi ţinură predică, iar unul dintre ei azvârli crucea în apă, de unde o scoas