Credincioşii au fost aşteptaţi în staţiunea montană Straja, din municipiul Lupeni, pentru o procesiune unică prilejuită de Bobotează.
Un eveniment religios inedit care adună sute de turişti în Straja are loc în ziua de Bobotează începând din anul 2005. Este vorba de sfinţirea apei la altitudinea de 1.500 de metri. Ceremonia a fost oficiată de părintele Daniel, stareţul Schitului Straja, iar apa sfinţită împărţită creştinilor a fost adusă în butoaie de către salvamontişti de la o altitudine de 1.700 de metri, din izvoarele de pe Vârful Straja, cu ajutorul akiei.
„De cinci ani, cu ocazia Bobotezei, transportăm cu akia apa sfinţită de la izvorul Strajei până la schit şi la Crucea Eroilor, unde se derulează slujba religioasă. Această sfinţire a crucii la altitudinea de peste 1.500 de metri este unică în România şi reprezintă un eveniment deosebit pentru toţi turiştii din Masivul Straja”, spun salvamontiştii din Lupeni.
Botez la Crucea Eroilor
Slujba de Bobotează ţinută în staţiune este un eveniment care adună sute de turişti din întreaga ţară veniţi special pentru a primi botezul pe pârtie. „Este deja o tradiţie ca, de Bobotează, apa adusă de salvamontişti să fie sfinţită pe pârtia de schi”, spune Emil Părău, unul dintre localnicii care au ridicat schitul din Straja.
Ceremonia religioasă este ţinută la bisericuţa din staţiune, iar turiştii sunt botezaţi pe platoul din faţa Crucii Eroilor, despre care se spune că-i apără de accidente. Crucea a fost ridicată la sugestia unui călugăr după ce în staţiune au apărut mai multe semne.
„La Cabana Montana, în anul 1996 s-a aprins într-o seară lumina într-o încăpere, becul s-a ars, iar flama făcuta de filament a imprimat pe sticla becului o cruce. Becul a fost spart de unul dintre turişti, dar la ceva timp, al doilea incident de acest fel a avut loc, o altă cruce apărând pe un