Statul român a ajuns la performanţa de a încasa TVA de două ori pentru aceeaşi tranzacţie, folosindu-se de un vid de reglementare. Companiile păgubite au doar o soluţie, instanţa. Cine greşeşte plăteşte, ba chiar de două ori, pare să fie deviza Agenţiei de Administrare Fiscală (ANAF). Codul fiscal nu precizează, în prezent, cum trebuie corectate facturile după încheierea unei inspecţii fiscale. Din această cauză, multe firme, preponderent cele de export şi din domeniul
Statul român a ajuns la performanţa de a încasa TVA de două ori pentru aceeaşi tranzacţie, folosindu-se de un vid de reglementare. Companiile păgubite au doar o soluţie, instanţa.
Cine greşeşte plăteşte, ba chiar de două ori, pare să fie deviza Agenţiei de Administrare Fiscală (ANAF). Codul fiscal nu precizează, în prezent, cum trebuie corectate facturile după încheierea unei inspecţii fiscale. Din această cauză, multe firme, preponderent cele de export şi din domeniul serviciilor - transport, manipulare, închiriere de echipamente, procesarea bunurilor - au fost nevoite să plătească de două ori TVA pentru aceeaşi factură.
Cum se ajunge în această situaţie abuzivă? În cazul în care o companie este controlată de inspectorii fiscali şi aceştia constată că anumite tranzacţii au fost scutite de TVA în mod eronat, vor întocmi un raport pe baza căruia vor emite o decizie de impunere. Decizia va cuprinde diferenţele în plus de TVA pe care firma respectivă va fi obligată să le verse la bugetul de stat. Totodată, firmele vor emite facturi noi către clienţi, în care vor înscrie TVA, în loc de scutire.
Unde apare eroarea
„În cazul în care o companie corectează facturile emise iniţial eronat fără TVA, considerând că tranzacţia este scutită, şi le emite corect, adică cu TVA, din cauza legislaţiei curente se ajunge la o dublă taxare a tranzacţiei. Acest lucru se întâmplă pentru că dife