La nivel mondial, aproximativ 250 de milioane de persoane au diabet, iar, în 2025, numărul acestora ar putea ajunge la 380 de milioane. Afecţiunea va putea fi mai uşor monitorizată, specialiştii punând la punct noi metode neinvazive: lentile de contact speciale şi un test al glicemiei la nivelul urechii.
Creşterea şi scăderea nivelului glicemiei se vor putea observa în câţiva ani doar prin simpla purtare a unor lentile de contact speciale. Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Institutul de Nanotehnologie din Marea Britanie.
Conform specialiştilor, nanoparticulele aflate în hidrogenul din lentile detectează moleculele de glucoză din lacrimile care irigă ochiul şi îşi schimbă culoarea în funcţie de evoluţia concentraţiei de zahăr în sânge.
Test fără înţepătură
Anul acesta va fi pus la punct şi un nou tip de glucometru, care măsoară nivelul zahărului din sânge tot fără înţepătura clasică.
Dispozitivul, denumit GlucoTrack, se ataşează la nivelul urechii. Odată aplicat, senzorii detectează modificările nivelului glicemiei folosind ultrasunete şi măsurând temperatura corpului. Datele sunt transmise apoi către alt dispozitiv, de mărimea unui telefon, care este ţinut în mână şi care afişează valoarea glicemiei.
Cum se stabileşte nivelul glicemiei
„Determinarea nivelului glicemiei se poate face fie cu un glucometru ce foloseşte benzi, fie cu un test vizual comparativ (benzi speciale). Înainte de automonitorizare, se spală locul de testare cu apă caldă şi cu săpun, se înţeapă pielea din deget cu un ac steril, se masează ferm zona înţepată pentru a se obţine o picătură de sânge suficient de mare. Apoi, se pune picătura de sânge pe benzi de testare", explică profesorul doctor inginer Simion Prună din cadrul Telemedica Consulting din Bucureşti.
„În ţara noastră, pentru depistarea glicemiei se folosesc senzorii de insulină