Principalul beneficiar va fi industria de profil, în spatele căreia se află foşti oficiali de la Washington. În ciuda dubiilor privind eficienţa şi a problemelor legate de dreptul la intimitate, febra introducerii scanerelor corporale în aeroporturi pare a fi de neoprit.
La numai câteva zile de la atentatul cu bombă din ziua de Crăciun, Reuters transmitea că „intenţia guvernului american de a folosi aparate de înaltă tehnologie ar putea crea un boom economic pentru fabricanţii acestor produse" şi că „a creat deja o creştere speculativă a preţurilor la unele companii".
Sute de astfel de aparate au fost comandate, la un preţ de circa 150.000 de dolari bucata.
Primele care vor profita de oportunitate sunt două companii americane a căror tehnologie a fost aprobată de Autoritatea pentru Securitate în Transporturi (TSA): Rapiscan Systems, din Mississippi şi L-3 Communications Holdings, din New York.
Personaje ilustre fac lobby
Scanerele corporale vor avea succes şi datorită personajelor ilustre care se află în spatele promovării lor, scrie revista americană „Mother Jones".
Fostul secretar al Securităţii Interne, Michael Chertoff, conduce acum Grupul Chertoff, care reprezintă firma Rapiscan Systems. La numai patru zile după atac, Chertoff a făcut turul mass-media pentru a promova scanerele, numind atentatul „o lecţie privind valoarea acestui tip de aparat", fără a-şi dezvălui relaţia cu Rapiscan.
Cotidianul „Washington Examiner" a publicat o listă a foştilor politicieni şi funcţionari de la Washington care fac acum lobby pentru introducerea scanerelor. Printre ei se află fostul director adjunct al TSA, Tom Blank, şi un alt fost oficial al TSA, Chad Wolf.
Tehnologie predispusă la greşeli
Dacă în prezent, circa 40 de scanere corporale sunt utilizate în 19 aeroporturi americane, e