Peste 73% dintre firmele închise după introducerea impozitului minim erau inactive sau folosite doar pentru intermedieri ori tranzacţii ilicite, astfel că se poate considera că taxa şi-a atins scopul, având un efect curativ şi de "deratizare" a unor sectoare economice, a afirmat premierul Emil Boc. "Din totalul firmelor închise, peste 73% erau inactive sau folosite pentru intermedieri ori tranzacţii de fraudă fiscală. Impozitul minim şi-a atins scopul şi a fost necesar, având un efect curativ şi de deratizare a unor ramuri economice. Acum, impozitul va fi regândit şi restrâns la domenii unde trebuie combătută evaziunea fiscală, precum restaurantele şi hotelurile", a spus Boc, în plenul Senatului, la dezbaterile privind proiectul de lege care abilitează Guvernul să adopte ordonanţe în vacanţa parlamentară.
Şeful Guvernului a precizat că Ministerul Finanţelor analizează în prezent resursele financiare prin care să fie acoperit deficitul de fonduri care va rezulta din eliminarea impozitului minim, pentru păstrarea echilibrului bugetar. Proiectul de lege dezbătut în Senat abilitează Guvernul să înlocuiască prin ordonanţă impozitul minim, aplicabil tuturor firmelor, cu un impozit forfetar, impus în anumite domenii. La sfârşitul săptămânii trecute, premierul a declarat că i-a cerut ministrului Finanţelor să regândească impozitul forfetar care se aplică firmelor şi care "şi-a epuizat resursele".
"Impozitul forfetar va fi regândit. Prima sarcină pe care i-am dat-o ministrului Finanţelor în prima întâlnire pe care am avut-o cu el a fost să regândească impozitul minim care este acum. Acesta trebuie acum reorientat şi restrâns doar spre acele domenii unde evaziunea fiscală nu poate fi altfel combătută, cum ar fi industria hotelieră, restaurante. Cam acolo, peste tot în lume, se aplică acest tip impozit forfetar. Ce avem noi este impozitul minim care, cred eu, şi-