După ce ani buni preţurile din piaţa imobiliară au crescut constant, 2008 şi 2009 au adus scăderea acestora şi blocarea pieţei. Principala cauză a acestei situaţii a fost reprezentată de criza economică, la care s-au adăugat nivelul exagerat la care ajunseseră costurile din piaţă şi înăsprirea condiţiilor de creditare.
Piaţa imobiliară din Craiova a cunoscut ani de-a rândul o oarecare evoluţie stabilă. În perioada 2005-2008, preţurile au crescut semnificativ de la un an la altul, existând perioade de stagnări doar în timpul concediilor. Începând cu 2008, lucrurile s-au schimbat încă din mai-iunie, când, pentru că au depăşit cu mult puterea de cumpărare a craiovenilor, preţurile au îngheţat la un anumit nivel, iar tranzacţiile au început să se încheie doar în măsura în care proprietarii erau dispuşi să lase din preţ procente considerabile. Ulterior, situaţia s-a accentuat, în principal din cauza noilor condiţii de creditare impuse de Banca Naţională a României (BNR), care au devenit extrem de aspre. Puterea de garanţie a imobilelor a scăzut cu 25%, astfel că populaţia trebuia să strângă peste 25% din valoarea lor, ceea ce a dus la blocarea pieţei. „Piaţa imobiliară s-a blocat din 2008. 2009 a început prost şi a evoluat în aceeaşi direcţie“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei Unic Imobiliare. Acesta a explicat că, chiar dacă pentru a se asigura că-şi vând imobilele, o parte din proprietari au fost de acord cu o scădere a preţurilor, oamenii s-au speriat de noile condiţii de creditare şi de o eventuală accentuare a crizei economice şi au renunţat să mai ia credite.
„2009 nu a făcut notă discordantă de întreaga economie“
Ceea ce a dus la o uşoară dezmorţire a pieţei a fost chiar programul „Prima Casă“. „Se observă o creştere clară a interesului pentru locuinţe. Nu se ajunge în faza de negociere, cei mai mulţi craioveni fiind îngri