Aparitia monedei euro a reprezentat un motiv de entuziasm pentru toata lumea, care considera integrarea monetara un pas extrem de important. Toate statele membre ale UE isi asteapta randul sa poata adopta moneda unica. In conditiile crizei actuale isi confirma euro importanta?
Cum ar fi aratat astazi Europa daca nu exista moneda euro? In conditiile actualei crize financiare, ce are o amploare mondiala, euro si-a confirmat scopul. Statele periferice ale uniunii economice si monetare alcatuita din 16 membri ar fi avut de suferit mai mult de pe urma unor crize ale monedelor lor nationale, considera editorialistul Martin Wolf in cotidianul Financial Times. Intr-un peisaj monetar mozaicat, cel mai probabil marca germana si-ar fi confirmat suprematia, in timp ce monedele Greciei, Irlandei, Italiei, Portugaliei si Spaniei ar fi intrat pe o panta puternic descendenta in raport cu aceasta.
La 1 ianuarie 1999 au fost introduse pe piata primele monede euro. In cei 11 ani ce s-au scurs de la aparitie, moneda unica a reusit sa se impuna ca o moneda de referinta pe pietele mondiale, iar in conditiile crizei financiare sa depaseasca dolarul american, lira sterlina si yenul japonez.
O umbrela de stabilitate
Aparitia monedei euro a venit insotita atat de avantaje, cat si de dezavantaje pentru statele membre.
Principalul avantaj il reprezinta eliminarea pericolului unor crize monetare, in special pentru statele mai putin dezvoltate ale grupului ce numara in prezent 16 membri.
"Daca moneda euro nu ar fi existat, atunci ar fi fost o volatilitate mult mai mare pe monedele tarilor din zona euro", este de parere Laurian Lungu, managing partner la firma Macroanalitica. "Aceasta moneda a reprezentat o umbrela de stabilitate pentru tarile afectate de dezechilibre structurale."
In lipsa unei monede euro ar fi aparut de asemenea diferente la nivel