Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie locala, si-a mai trecut in portofoliu un zacamant, Kultuk, cu posibile rezerve de petrol si gaze prin achizitia in totalitate a unei companii din Kazahstan, Korned LLP.
Aceasta esta a doua achizitie pe care Petrom o realizeaza pe o piata externa in vederea preluarii unor zacaminte, dupa ce in 2006 compania si-a facut intrarea pe piata din Rusia.
Ideea care a stat la baza acestei achizitii a fost conectarea zacamantului nou preluat cu un zacamant deja aflat in faza de productie, Komsomolskoe, lucru permis de distanta de doar 34 de kilometri dintre cele doua zone. Principalul avantaj al acestei apropieri este faptul ca noul zacamant achizitionat prin aceasta tranzactie poate beneficia de infrastructura deja existenta la zacamantul Komsomolskoe.
Petrom nu a dezvaluit valoarea tranzactiei, precizand doar ca aceasta nu este substantiala situandu-se sub pragul de 10% din valoarea activelor companiei. La sfarsitul lunii septembrie, activele totale ale Petrom valorau 26 de miliarde de lei (6,11 miliarde de euro).
"Este important pentru noi sa atingem o anumita cota de productie pe aceasta piata, confirmand astfel angajamentul nostru fata de obiectivele strategice asumate, inclusiv cel de crestere a securitatii energetice a Romaniei", spune Mariana Gheorghe, directorul general executiv (CEO) al Petrom.
Reprezentantii companiei nu au precizat nivelul rezervelor de petrol si gaze care ar putea fi descoperite in noul zacamant, precizand ca aceste estimari vor fi disponibile abia din 2012.
"Vom incepe un program de evaluare a zacamantului care va cuprinde noi achizitii seismice, reforarea unor sonde existente, precum si forarea si testarea unor noi sonde. Acest program se va desfasura in perioada 2010 - 2012 si are ca scop furnizarea de informatii pentru o decizie ulterioara de dezvoltare a za