* aproximativ 10.000 de credincioşi ortodocşi de rit vechi, din judeţul Brăila, petrec astăzi marea sărbătoare a Crăciunului
Aproape 10.000 de ruşi lipoveni sărbătoresc astăzi Crăciunul de rit vechi. În această dimineaţă, toţi credincioşii merg la biserică, îmbrăcaţi în portul tradiţional. Femeile poartă fuste largi şi batic pe cap, iar bărbaţii cămăşi lungi, albe, legate cu brâu cu canafi. După slujba oficiată la biserică, membrii celor 4.000 de familii de ruşi lipoveni merg acasă pentru a se bucura de mâncărurile tradiţionale de Crăciun. Acestea nu diferă faţă de cele ale ortodocşilor: răcituri, salată boeuf, leber, cozonaci, câte puţin din toate bunătăţile. Copiii primesc şi ei cadouri şi colindă vecinii.
Pentru ca micuţii să se bucure pe deplin de sărbătoare, ei nu merg azi la şcoală. Ca urmare, la Şcoala nr. 21, unde 70% dintre elevi sunt ruşi lipoveni, nu se ţin cursuri. Directorul Anisia Gheorghiu a precizat că prin lege minorităţile au dreptul la două zile libere prin Contractul Colectiv de Muncă, art. 28, alin. 4, pentru sărbătorile religioase. Inspectoratul Şcolar le-a aprobat să suspende cursurile astăzi. În alte localităţi din ţară există şcoli care acordă două zile libere.
Zilele de Crăciun pentru această categorie religioasă sunt decalate cu 13 zile faţă de ortodocşii de rit nou, din cauza refuzului lor, în anul 1924, de a trece la Calendarul Gregorian.
În ceea ce priveşte Revelionul, acesta va fi sărbătorit în noaptea de 13 - 14 ianuarie. A doua zi, începând cu ora 11.00, comunitatea ruşilor lipoveni va pregăti o manifestaţie tradiţională dedicată trecerii în noul an.
În România trăiesc peste 1 milion de adepţi ai bisericii ortodoxe de stil vechi, îndeosebi ruşi lipoveni, armeni şi sârbi, care îşi practică credinţa în circa 130 de biserici, schituri şi mănăstiri pe rit vechi. Potrivit recensământului efectuat în 2002, num