Un judecator din New York a dat unda verde inceperii procesului in care IBM, Ford, General Motors si alte companii sunt acuzate in legatura cu rolul avut in politica de apartheid din Africa de Sud, transmite rawstory. Site-ul noteaza ca decizia tribunalului din Manhattan va servi ca avertisment pentru corporatiile care ajuta guvernele acuzate de abuzuri flagrante ale drepturilor omului.
Judecatoarea Shira A. Scheindlin a respins solicitarea companiilor de a invalida plangerea penala depusa in nume colectiv. Daca motiunea ar fi fost acceptata, batalia legala ar fi fost practic incheiata. Audierile vor incepe la 11 ianuarie.
Plangerea a fost depusa in numele reclamantilor si a tuturor "cetatenilor de culoare din Africa de Sud" pentru suferintele pe care le-au indurat in timpul regimului de apartheid, intre 1960 si 1994.
Producatorii auto sunt acuzati ca au livrat vehicule militare blindate care au fost folosite la dispersarea manifestantilor si ca au ajutat fortele de securitate insarcinate cu identificarea si torturarea liderilor miscarii aniti-aparheid.
IBM a fost data in judecata pentru ca a oferit guvernului sud-african tehnologia folosita pentru "realizarea segregarii geografice si a denationalizarii".
Printre companiile acuzate se mai numara si Daimler AG, producatorul masinilor Mercedes si fostul proprietar al Chrysler.
In primavara trecuta, judecatoarea Scheindlin a respins o alta solicitare din partea companiilor care au sustinut ca sunt exceptate de la raspundere. Magistratul american a afirmat ca firmele trebuie sa raspunda la acuzatiile ca au "ajutat si incurajat tortura, asasinatele si apartheidul".
Corporatiile acuzate nu au comentat pe marginea procesului, doar un purtator de cuvant al celor de la GM afirmand: "compania s-a opus cu vigoare aparheidului".
Unul dintre