Silicon Valley se confrunta cu cel mai mare excedent de suprafete comerciale de la asa-numita criza dot-com, declansata in martie 2000 de prabusirea actiunilor IT si a indicilor bursieri americani, relateaza Bloomberg. Astfel, peste 20% din birourile de lux din Silicon Valley sunt neocupate si 20% din spatiile mai ieftine, destinate activitatilor de cercetare si dezvoltare, se afla in aceeasi situatie. Astfel, peste patru milioane de metri patrati de spatii de birouri erau neocupate la sfarsitul trimestrului al treilea din 2009, potrivit datelor CB Richard Ellis.
"Are loc o prabusire a pietei similara cu cea a pietei rezidentiale. Niciuna din aceste cladiri nu va fi ocupata in curand", a declarat Jon Haveman, director la Beacon Economics, firma de consultanta din San Rafael, California. In San Jose, Sunnyvale si Palo Alto exista 11 imobile de birouri vacante, cu spatii de cea mai buna calitate.
Somajul din regiune era in luna noiembrie de 11,8% in noiembrie, in conditiile in care Applied Materials, Sun Microsystems, din Santa Clara si Adobe Systems in San Jose au anuntat la inceputul toamnei desfiintarea a peste 5.000 de locuri de munca in urma scaderii vanzarilor de cipuri, softuri si echipamente.
Silicon Valley se afla in prima faza a unei crize a proprietatilor comerciale, a declarat Erik Doyle, presedinte al companiei de brokeraj Cornish & Carey din Santa Clara. Exceptand constructiile si mineritul, sectorul tehnologiei informationale a fost cel mai afectat de reducerea numarului de locuri de munca, potrivit datelor oficiale.
Unele companii profita de situatie si se muta in cladiri mai bune. Una dintre acestea este Facebook, care detine cel mai popular site de socializare din lume si care se va muta intr-un sediu de birouri mai mare. Angajatii Facebook se vor muta astfel in al doilea trimestru in patru cladiri, ocupate inainte de o compan