Sub acest titlu, Editura Noul Scris Românesc din Craiova (al cărei preşedinte este Marius Ghica) a scos la finele anului trecut o carte-document dedicată personalităţii unui mare antrenor de tenis de masă, regretatul Virgil Bălan. Autorul, Petrişor Albu, redactor la TVS Craiova, a început documentarea şi redactarea cărţii în urmă cu câţiva ani, când distinsul antrenor emerit Virgil Bălan trăia, dar se lupta cu o boală necruţătoare, din cauza căreia a trecut în eternitate în toamna anului 2008.
„Şcoala de tenis de masă de la Craiova a existat atâta timp cât a trăit creatorul ei, Virgil Bălan. Nu sunt exagerări, ci pura realitate. Şi-a slujit profesia în demnitate. A fost un profesionist, perfecţionist 100%, neconcepând înfrângerea. Atât în viaţă, cât şi în sport. Distinsul şi inegalabilul «Dom’ Profesor» şi-a pus toată energia şi cunoştinţele, cu destoinicie, în slujba ucenicilor săi, care au devenit - din băieţi de curte - lorzi, prinţi şi chiar regi. E greu de crezut că va reuşi cineva, vreodată, să-i egaleze performanţele“ - explică autorul cărţii în nota sa, sugestiv intitulată „Voievodul tărâmului de celuloid“.
Virgil Bălan, aşa cum exact a consemnat Petrişor Albu, a fost mentorul şcolii craiovene de tenis de masă şi, în acelaşi timp, angrenat în permanenţă în activitatea loturilor naţionale, fiind cunoscut nu numai în România, ci şi în străinătate datorită performanţelor elevilor săi. Virgil Bălan a fost, cum bine remarca scriitorul şi editorul Marius Ghica, „cel dintâi mare antrenor al Craiovei“.
Volumul a putut să apară datorită documentării riguroase a lui Petrişor Albu şi a sponsorizărilor obţinute de Marius Ghica, iar „chipul“ grafic şi tipografic reuşit se datorează unor profesionişti precum Toma Velici (redactor) şi Viorel Pârligras (tehnoredactare).
„Inima“ acestui omagiu postum a fost fiica lui Virgil Bălan, Lorelay Mogoşanu. @N