» Ca in fiecare an, zeci de mii persoane din sud-estul Romaniei au venit pe malul Dunarii sau al Marii Negre pentru a participa la slujba de sfintire a apelor.
» Cei mai curajosi dintre ei s-au aruncat in apele reci pentru a recupera crucea aruncata de preoti.
» In Tulcea se mai pastreaza un obicei stravechi, botezarea cailor, care are origini tatare.
Mii de credinciosi constanteni au participat ieri la Constanta la manifestarile religioase prilejuite de Boboteaza. Dupa slujba Agheasmei Mari, Inalt Prea Sfintitul Teodosie s-a indreptat catre Portul Tomis, acolo unde urma sa arunce in apa trei cruci din lemn. Arhiepiscopul Tomisului s-a urcat intr-o nava a Agentiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare si a plecat in larg pentru a arunca in apa cele trei cruci din lemn. Peste 20 de tineri s-au aruncat in mare pentru a recupera crucile, iar dintre acestia numai doi nu erau echipati in costumul de scafandru, sarind in apa la bustul gol. Cei care au recuperat crucile sunt Ion Radu, un tanar scafandru de lupta, de 24 de ani din Mangalia, si un amator, Andrei Imbra, de 27 de ani din Bucuresti, si Fedul Mihail Michena, de 21 de ani, din Constanta, de la Asociatia Salvamarilor din Romania, care i-a adus astfel un omagiu colegului sau, Bogdan Ciubotariu, care a murit, in iunie 2007, rapus de un trasnet, pe Marea Neagra. Desi au incercat si in anii trecuti, ei au salvat, pentru prima data, crucile.
La Braila, IPS dr, Casian Craciun a aruncat crucea in apele Dunarii, iar opt barbati s-au aruncat sa o salveze din apele inghetate. Performerul acestei traditii este Bogdan Vasiliu, de 28 de ani, aflat la a 10-a incercare, reusind acum pentru a opta oara sa salveze crucea din apele Dunarii.
Dupa ce au participat la liturghiile oficiate in bisericile orasului, mii de galateni au venit pe esplanada Falezei Dunarii pentru a participa la Sfinti