Executivul adecis, în şedinţa de miercuri, disponibilizarea a 3.000 de angajaţi din cei 32.000 care activează la ora actuală în serviciile sociale. De asemenea, a adoptat standardele de cost pentru serviciile sociale destinate protecţiei şi pentru serviciile de promovare a drepturilor copilului, protecţiei speciale a persoanelor cu handicap şi protecţiei persoanelor vârstnice.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a precizat că se încearcă o creştere a calităţii serviciilor din aceste instituţii sociale, prin creşterea specializării personalului care lucrează în aceste unităţi, ţinta stabilită fiind de 60% personal specializat în centrele de zi şi 80% personal specializat în centrele rezidenţiale.
În ceea ce priveşte personalul care deserveşte instituţiile cu activitate socială, ministrul Mihai Şeitan a declarat că actul normativ stabileşte foarte clar numărul de persoane care lucrează în aceste domenii. În consecinţă, din numărul actual de 32.000 de persoane 3.000 vor fi disponibilizate, informează Agerpres.
Reducerea anuală de cheltuieli pentru anul 2010, în comparaţie cu anul 2009, va fi de: 26% - în domeniul protecţiei copiilor (aproximativ 317 milioane de lei); 8% - în domeniul protecţiei persoanelor cu handicap (aproximativ 36,6 milioane de lei); 3% - în domeniul protecţiei persoanelor vârstnice (3,6 milioane de lei).
Şeitan a prezentat standardele de cost pentru toate tipurile de servicii sociale. Astfel, pentru serviciile destinate copiilor plasaţi la asistenţi maternali, Executivul a stabilit standarde de cost de 20.896 lei pe an pentru un copil aflat în plasament; 13.931 lei pe an /per copil pentru doi copii; 11.014 lei pe an /per copil pentru 3 copii.
Pentru serviciile destinate copiilor cu dizabilităţi plasaţi la asistenţi maternali, standardele de cost sunt de 24.452 lei anul pentru un copil; 17.486 lei pe a