Zeci de proprietari de cai din Olt s-au întrecut ieri în cadrul celei de-a XVII-a ediţii a concursului „Botezatul cailor“ la Slătioara. Fie că au participat la proba de călărie sau la cea de tracţiune, animalele au fost botezate înainte de concurs pentru a fi sănătoase în noul an.
Comuna Slătioara a fost, şi în acest an, de Bobotează, atracţia curioşilor şi locul în care proprietarii de cai s-au întâlnit în cadrul unui concurs inedit. „Botezul cailor“ este un obicei vechi. Odinioară, se credea că animalul stropit cu apa sfinţită de preotul satului este ferit de boli şi întâmplări nedorite. Ieri, toţi participanţii, organizatorii, dar şi susţinătorii şi curioşii şi-au dat întâlnire pe izlazul din localitate. Concursul a început dimineaţa, iar la start s-au aliniat 35 de concurenţi pentru proba de viteză şi pentru cea de tracţiune.
În fiecare an, pe 6 ianuarie, cei mai buni călăreţi şi căruţaşi din judeţ vin să îşi arate măiestria în cadrul concursului organizat în Slătioara. Cu hamuri din piele, ciucuri în coamă şi cozile frumos împletite, caii defilau alături de stăpâni, în aşteptarea preotului. După ce au efectuat cursa de încălzire, exemplarele cabaline, dar şi stăpânii au fost stropiţi de preot cu agheasmă. După acest moment, 15 participanţi s-au înscris la proba de călărie şi 20 la tracţiune. A fost desemnat cel mai „iute“ cal, dar şi cel mai puternic, dintre cei care a reuşit să urnească din loc o căruţă încărcată cu nisip.
Câştigătorii au primit premii în bani. Această sărbătoare, care datează din 1930, a fost interzisă pe vremea regimului comunist şi reluată după 1990. Manifestări similare au avut loc şi în Ghimpeţeni.
Zeci de proprietari de cai din Olt s-au întrecut ieri în cadrul celei de-a XVII-a ediţii a concursului „Botezatul cailor“ la Slătioara. Fie că au participat la proba de călărie sau la cea de tracţiune, animalele au f