Corina Tarniţă, Andrei Ilie şi Theodor Braşoveanu, cei mai buni studenţi români din străinătate, spun că nu s-ar întoarce în România. Şcoală serioasă, perspective pe piaţa muncii şi un trai civilizat. Trei motive pentru care tinerii cercetători, premiaţi în România, au ales Occidentul.
Harvard, Oxford, Princeton. Trei universităţi de top la care studenţii din orice punct al Globului visează să ajungă. Pentru Corina Tarniţă, 27 de ani, Andrei Ilie, 23 de ani, şi Theodor Braşoveanu, 26 de ani, visul a devenit realitate.
Frumoasă şi deşteaptă
Ai zice că frumuseţea nu face casă bună cu deşteptăciunea. Că cine are creier nu are fizic şi viceversa. Eroare! Nu are faţă de tocilară şi nici ochelarii cât fundul de borcan. Este înaltă, subţire, cu o siluetă învăluită în satin roşu aşa cum stă bine la o gală de premiere. Părul bogat şi negru o califică mai degrabă pentru un top-model şi nicidecum pentru o doctorandă în matematici la Harvard - SUA.
CV IMPRESIONANT
Corina Tarniţă are 27 de ani şi un CV impresionant. Miercuri, ea a fost desemnată cel mai bun student român din America de Nord de către Liga Studenţilor Români în Străinătate (LSRS).
„Am făcut facultatea la Harvard. Apoi, masteratul şi acum, doctoratul. Parcă sunt în universitate dintotdeauna", a spus proaspăta premiantă. Îi place în America. Să facă cercetare, să publice în reviste de prestigiu şi să câştige granturi. Îi este dor de România şi urmăreşte cu atenţie tot ce se întâmplă în ţară. S-ar întoarce? Nici vorbă!
„Pentru ce să mă întorc? În România aş fi ajuns o profesoară frustrată. Sau unul dintre cei 15.000 de dascăli concediaţi acum de Guvern pentru că nu sunt bani pentru învăţământ", explică tânăra.
I-ar fi plăcut de pildă să lucreze la Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti. Ştie însă că nu ar putea trăi