O suma de 9,6 miliarde de lei (aproximativ doua miliarde de euro) este transferata, in 2010, de la bugetul de stat la bugetul asigurarilor sociale, prin intermediul Ministerului Muncii, potrivit proiectului legii bugetului de stat.
Ministerul Muncii are in 2010, un buget de 24 de miliarde de lei (cel mai mare de pana acum) insa dintr-un foc 40% din aceasta suma merg spre bugetul asigurarilor sociale si nu exista niciun semn ca in anii ce vin situatia se va imbunatati.
"Bugetul asigurarilor sociale are nevoie anual de 40 de miliarde de lei, dar nu aduna decat in jur de 32 de miliarde de lei. Or, sumele suplimentare trebuie acoperite de la bugetul de stat, prin intermediul ministerului nostru", explica Mihaela Arteni, secretar general in Ministerul Muncii.
Ieri, de votul Comisiilor de munca ale Parlamentului a trecut si bugetul asigurarilor sociale si s-a pus problema majorarii pensiilor in acest an, fiind adoptat chiar un amendament in acest sens.
"Nu cred ca este posibil asa ceva. Bugetul de stat nu poate suplini, mai mult decat o face bugetul asigurarilor sociale, iar acesta din urma nu poate strange mai multi bani. Bugetul de stat este un buget de criza, dar nu cred ca avem ce face. Atat poate da Ministerul Finantelor", admite Marian Sarbu (PSD), fost ministru al muncii.
Cearta pe majorarea pensiilor pe care Ministerul Muncii spune ca nu o poate sustine a produs ieri o prima ciocnire intre partenerii de guvernare, PD-L si UDMR. Reprezentantii UDMR au anuntat ca se vor abtine de la votul asupra bugetului asigurarilor sociale de stat.
"Nu putem accepta inghetarea pensiilor (...). Conducerea UDMR va initia discutii cu conducerea Ministerului Finantelor, partenerii de guvernare. Pana atunci, UDMR se va abtine de la votul asupra punctului de pensie si, la final, de la votul asupra bugetului asigurarilor sociale", spune Kerekes Karoly.