Cele mai „cerute“ proteze în România şi în lumea întreagă sunt cele de şold, iar pe locul al doilea se află protezele de genunchi. Românii au dreptul la proteze gratuite prin Programul Naţional de Endoprotezare, derulat de Ministerul Sănătăţii. Solicitările sunt însă atât de multe, încât se formează liste de aşteptare.
Toţi cetăţenii români care contribuie la Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate beneficiază gratuit de proteze, printr-un program special al Ministerului Sănătăţii.
Anual, în jur de 11.000 de persoane primesc proteze de şold, de genunchi sau implanturi segmentare de coloană prin intermediul acestui program.
Sumele pe care Ministerul Sănătăţii le alocă Programului Naţional de Endoprotezare nu sunt suficiente pentru a acoperi solicitările venite de la pacienţi. Din acest motiv, se formează liste de aşteptare.
Unde se fac astfel de intervenţii
Majoritatea clinicilor de ortopedie din spitalele mari sunt incluse în Programul Naţional de Endoprotezare.
Pentru fiecare pacient care are nevoie de proteză se întocmeşte un dosar, care ulterior este analizat şi aprobat de o comisie medicală din cadrul spitalului în care este internat.
„Protezele sunt achiziţionate de spitale în urma unor licitaţii. În ceea ce priveşte calitatea protezelor achiziţionate, aceasta este decisă de spital, în funcţie de fondurile de care dispun. Protezele cele mai performante din lume există şi în România, majoritatea producătorilor europeni şi americani de proteze fiind prezenţi şi în ţara noastră", spune medicul primar ortopedie-traumatologie Ahmad Dia de la Policlinica Titan din Bucureşti.
Cele mai solicitate proteze în România şi în lume sunt cele de şold. Aceasta pentru că articulaţia şoldului se degradează cel mai uşor în urma traumatismelor sau bolilor care degradează cartilajul, aşa cum este coxartroza.
Potrivit Regist