Salariul funcţionarilor europeni nu a crescut în ultimul an fiscal, prin urmare Comisia Europeană dă în judecată statele membre care s-au opus adăugărilor celor 3,7% la remuneraţia celor 50 de mii de funcţionari, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Salariul funcţionarilor europeni nu a crescut în ultimul an fiscal, prin urmare Comisia Europeană dă în judecată statele membre care s-au opus adăugărilor celor 3,7% la remuneraţia celor 50 de mii de funcţionari, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Sindicatele funcţionarilor au avut dreptate, problema salariilor nu s-a rezolvat prin dialog, ci va ajunge în Tribunal, mai precis în faţa Curţii de Justiţie, unde Comisia Europeană a decis să le pârască pe cele 12 state membre, care se opun creşterii salariilor.
O mărire cu 3,7% era prevăzută pentru anul fiscal 2008-2009 şi ea nu a avut loc, întrucât în condiţii de criză, Germania, Polonia şi altele au preferat să îngheţe salariile funcţionarilor europeni, în condiţiile în care şi cele naţionale erau îngheţate.
Funcţionarii se opun însă ferm acestui argument. Ei au protestat prin mai multe mişcări de grevă, la sfârşitul anului trecut şi intenţionează să obţină câştig de cauză.
Comisia Europeană este de partea lor, întrucât indexarea salariilor este prevăzută printr-un acord-cadru european şi prin urmare ea este obligatorie.
UE angajează în cele trei instituţii principale, Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul de Miniştri, ca şi în agenţiile satelitare circa 50 de mii de funcţionari având salarii curpinse între 2.500 şi 17 mii de euro de euro.
În decembrie 2009, statele membre au ajuns la un compromis de a indexa salariile cu doar jumătate din norma prevăzută în lege, dar această poziţie este considerată ilegală de Bruxelles.
Afacerea se va rezolva prin