Programul "Prima casa", in prezent blocat, va fi modificat astfel incat sa stimuleze in principal cumpararea de locuinte "la rosu, la zero si noi", in conditiile in care majoritatea locuintelor achizitionate prin acest program in 2009 au fost vechi.
"Programul este deschis la toate variantele, si pentru locuinte de la zero care se construiesc, si pentru locuinte in rosu, si pentru locuinte gata finalizate. Analizele ne arata ca, din cele peste 10.000 de cereri de locuinte cumparate, in proportie majoritara sunt locuinte gata finalizate", a spus premierul Emil Boc.
Dezvoltatorii si reprezentantii agentiilor imobiliare contactati de ZF spun ca programul trebuie continuat si in 2010, dar cu modificarile necesare pentru a avea efect multiplicator in economie. Totodata, sustin ca implicarea ANL-ului in programul "Prima casa" ar fi o "lovitura mortala" pentru mediul privat.
Principala modificare pe care o asteapta mediul privat este majorarea plafonului pentru locuintele noi, acestea incadrandu-se cu greu in plafonul actual de 60.000 de euro. "Din punctul meu de vedere, programul trebuie reanalizat si reasezat pe baze corecte, adica sa fie axat in principal pe constructiile noi - pentru ca doar acestea au efect multiplicator in economie. Plafonul de garantare pentru locuintele vechi ar putea fi mentinut la 60.000 de euro, dar cel pentru locuinte noi ar trebui majorat la 100.000 de euro. Acest lucru il voi propune deseara (miercuri seara - n.r.)", a declarat pentru ZF Cristian Clenciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.
In prezent, programul "Prima casa" este blocat. Incepand cu 1 ianuarie Fondul de Garantare, care acorda garantia din partea statului pentru creditele ipotecare acordate de banci, nu a mai primit dosare, nefiind aprobat un act normativ privind sumele care urmeaza sa fie utilizate in acest an.
Totusi, cei car