» Primele luni din noul an aduc o serie de cheltuieli fixe – impozitele pe proprietati –, care vor creste semnificativ anul acesta. Cu cat aveti mai multe tipuri de proprietati – casa, teren, masina –, cu atat veti avea nevoie de mai multi bani pentru impozite.
Casa si terenul. daca sunteti proprietarul unei locuinte, trebuie sa pregatiti bani pentru impozitul pe cladire si terenul pe care este amplasata constructia. Aveti la dispozitie trei luni; termenul-limita pentru achitarea primei transe de impozit aferente primului trimestru este, de regula, 31 martie. Cum Guvernul are nevoie acuta de bani la buget, anul acesta va aduce o majorare cu pana la 20% a taxelor, impozitelor, potrivit unei hotarari publicate anul trecut, la sfarsitul lunii septembrie. Impozitul pe casa este un impozit local, iar decizia finala privind procentul majorarii apartine consiliilor locale. E de asteptat insa ca majoritatea consiliilor sa se apropie pana la maxim de procentul-limita stabilit de Guvern, pentru ca, la randul lor, vor avea nevoie de venituri la bugetele locale, iar impozitele pe proprietati sunt venituri sigure. Un apartament cu doua camere intr-o zona urbana va va scoate din buzunar in jur de 100 de lei, in functie de zona in care este amplasat si de vechimea constructiei. Sunt consilii locale care obisnuiesc sa ofere reduceri daca impozitul este achitat in totalitate in primul trimestru al anului. Daca doriti sa platiti esalonat, trebuie sa aveti grija sa nu depasiti termenele-limita trimestriale, altfel sunteti penalizati.
In intravilan, impozitul pe teren va costa intre 153 si 8.921 de lei pe hectar, in functie de rangul localitatii si de zona in care este amplasata proprietatea. In clasificarea oficiala localitatile au sase ranguri: de la "0" la "V" – unde "0" este rangul cel mai scump. In localitate, zonele sunt clasificate, de la centru spre perifer