Conducerea Maternităţii Arad a decis să fotografieze la internare gravidele care ridică suspiciunea că şi-ar putea abandona copiii în instituţie. Deşi militanţii pentru drepturile omului susţin că această măsură este la limita legii, capii unităţii medicale susţin că nu fac decât să ajute poliţia în identificarea mamelor. Sursa: Mediafax Femeile care intră în categoria de „suspecţi” în ochii şefilor maternităţii arădene sunt originare din alte judeţe, nu au familie sau provin din familii dezorganizate, sunt minore, necăsătorite şi prezintă date false sau date greu de verificat. Ceea ce dă undă verde pentru a include o gravidă în „lista neagră” este flerul cadrelor medicale, de cele mai multe ori.
„Femeia respectivă este considerată deja o infractoare”
Cei care militează pentru drepturile omului spun că situaţia este la limită, dar că e mai corect să existe, explicit, acordul scris al mamei. „Considerăm că este o încălcare a drepturilor omului dacă are loc fără acordul scris a memei. Sigur că nou născuţii au nevoie de un nume, dar e necesar ca femeile aflate în această situaţie să îşi dea acordul scris pentru a fi fotografiate”, este de părere Florea Romeo Tarcea, preşedintele Pro Prietenia, un ONG care ajută tinerele mame, femei maltratate, copii abandonaţi sau tineri cu probleme.
„Femeia respectivă este considerată deja o infractoare fără să ştie dacă îşi va lăsa copilul acolo sau nu. Sunt convins că cei din conducerea spitalului au cele mai bune intenţii. Situaţia este pe muchie de cuţit, într-un fel. Noi, de exemplu, când folosim fotografiile celor care ne cer ajutorul, solicităm acordul în scris întotdeauna”, explică Florea Romeo Tarcea.
Conducerea spitalului: nu acuzăm mama, apărăm copilul
Conducerea spitalului consideră măsura vine în ajutorul copiilor şi nu încalcă vreun drept al mamei. „Nu