La finele anului trecut, nemţeanul a câştigat Concursul Naţional „Maîtres d’Hotel“, specialiştii recunoscând că este cel mai bun ospătar din ţară. Mihai Lungu a avut primele experienţe profesionale în domeniul hotelier în anul 1991, când a început să muncească, iar în acelaşi timp îşi continua studiile la Colegiul Tehnic „Ion Creangă“ din Târgu Neamţ. Tainele meseriei le-a învăţat însă în staţiunea Durău, la restaurantele hotelurilor „Bradul“ şi „Cascada“, unde a activat începând din anul 1994.
„Norocul meu a fost că am fost îndrumat în toată cariera de oameni foarte buni în industria hotelieră“, îşi aminteşte Mihai Lungu. Munca nu a fost uşoară pentru că secretele meseriei se învaţă în timp, cu răbdare şi bunăvoinţă. „Am trecut prin toate fazele care ţin de munca într-un restaurant: am fost ajutor de ospătar, ospătar, barman, iar, de opt ani, sunt şef de sală“, spune Mihai.
După aproape şase ani de activitate în cea mai cunoscută staţiune montană din Neamţ, Mihai încearcă şi o experienţă profesională în Italia. Aici, a lucrat în două restaurante unde a putut face o comparaţie între bucătăria mediteraneană şi cea românească, dar şi-a încercat norocul şi în alte domenii.
„M-am întors în ţară pentru că mi se părea că nu se punea prea mult accent pe meseria de ospătar, cel puţin nu acolo unde am profesat eu“, mai spune nemţeanul Mihai Lungu. Pentru Mihai, anul 2000 a însemnat un nou început. Deşi a luat-o de la capăt ca ajutor de ospătar la restaurantul Hotelului Central din Piatra Neamţ, traseul său profesional a urmat doar linia ascendentă.
2009, anul succesului
„Am realizat într-un an cât alţii nu au făcut nici în zece, din 2001 fiind şef de sală la restaurant. În 2003 mi-am făcut specializarea la Bucureşti la Şcoala Hotelieră din România, iar în august 2009 am obţinut brevetul de turism“, adaugă Mihai Lungu. Cea m