Deficitul bugetar ar ajunge la 10-12% din PIB dacă ar fi satisfăcute toate pretenţiile ministerelor, a declarat şeful de la Finanţe, Sebastian Vlădescu. "Cea mai mare slăbiciune este faptul că nevoia de dezvoltare şi investiţie e foarte puţin acoperită. Această cifră este mai mică decât deficitul bugetar. Ca să investim la nivelul la care fiecare minister şi-ar dori, deficitul bugetar ar zbura undeva către 10-12% din PIB, lucru care în acest moment e inacceptabil", a spus, jo
Deficitul bugetar ar ajunge la 10-12% din PIB dacă ar fi satisfăcute toate pretenţiile ministerelor, a declarat şeful de la Finanţe, Sebastian Vlădescu.
"Cea mai mare slăbiciune este faptul că nevoia de dezvoltare şi investiţie e foarte puţin acoperită. Această cifră este mai mică decât deficitul bugetar. Ca să investim la nivelul la care fiecare minister şi-ar dori, deficitul bugetar ar zbura undeva către 10-12% din PIB, lucru care în acest moment e inacceptabil", a spus, joi, Vlădescu, în cadrul dezbaterilor pe bugetul din 2010, în cadrul Comisiilor reunite de Buget-Finanţe ale Parlamentului.
Vlădescu a arătat că nivelul de 4% din PIB alocat investiţiilor în acest an este o sumă foarte redusă pentru o ţară precum România. Bugetul pe 2010 a fost construit pe un deficit bugetar de 5,9% din PIB, considerat insuficient. "E un deficit cu care să trăim de pe o zi pe alta, nu e un deficit cu care să ne văruim casa", a mai spus Vlădescu.
De asemenea, ministrul finanţelor propune o analiză a sistemului de taxe care să arate dacă reducerea acestora va creşte gradul de conformare voluntară şi implicit a veniturilor bugetare.
"Rigiditatea este destul de mare, iar o idee că reducerea taxelor ar putea creşte gradul de conformare voluntară este o idee pozitivă. Nu ştiu dacă va putea să funcţioneze sau nu, dar trebuie să facem această analiză. Din