Prima ediţie din 2010 a Foreign Policy România, care apare luni, 11 ianuarie, publică lista celor o sută de minţi care ghidează efectiv mersul lumii. Pe listă se află nu doar Obama sau familia Clinton, Papa Benedict sau Vargas Llosa, ci şi iluştri chinezi, indieni sau arabi.
O fi salvat Ben Bernanke, şeful Rezervei Federale americane, economia SUA, dar salvarea depinde şi de Zhou Xiaochuan, şeful Băncii Centrale a Chinei, care susţine reformarea fundamentală a întregului sistem financiar global.
Ce au în comun o activistă care luptă pentru democraţie în Iran, un profet al schimbărilor climatice şi un militar specializat în contrainsurgenţă? Toţi au influenţat profund ţări şi populaţii.
Generalul Petraeus a înlocuit doctrina militară americană de ofensivă cu lovituri copleşitoare cu una care pune accent mai mare pe protejarea populaţiilor din zonele de conflict şi pe câştigarea minţilor şi inimilor.
Avertismentele laureatului Nobel Rajendra Pachauri asupra efectelor încălzirii climatice din toată lumea sunt acum pe agenda summiturilor internaţionale. Iar Zahra Rahnavard, soţia candidatului şi acum oponentului iranian Mir Hussein
Mousavi, a zgâlţâit serios regimul opresiv al preşedintelui Ahmadinejad prin criticile dure aduse acestuia pentru trădarea idealurilor Revoluţiei Islamice şi prin organizarea mişcării de opoziţie din Iran.
Ben Bernanke, salvatorul Americii
Meditativul preşedinte al Rezervei Federale a SUA nu se află, poate, în fruntea listei doar pentru că şi-a transformat superba carieră academică într-un proiect de acţiune, pentru că a reinventat, de unul singur, rolul unei bănci centrale sau pentru că a prevenit colapsul economiei SUA. Dar faptul că a făcut toate acestea într-un interval de câteva luni este cu siguranţă una dintre cele
mai mari performanţe intelectuale a