Medicii, experţii în economie şi chiar reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii (MS) sunt de părere că suprataxarea hamburgerilor, a produselor de patiserie-cofetărie şi a băuturilor carbogazoase va face mai mult rău decât bine atât sănătăţii românilor, cât şi bugetului statului. Sursa: AFP Photo
Doctorii cred că această măsură nu urmăreşte decât obţinerea rapidă a unor bani la bugetul sănătăţii, iar pentru a avea efect ar trebui dublată de campanii educative şi de scăderea preţului la alimentele sănătoase. Mai mult, producătorii şi analiştii economici avertizează că o astfel de taxă va duce la creşterea preţurilor şi la scăderea consumului.
Medicii nutriţionişti nu văd cu ochi buni măsura taxării suplimentare a produselor de fast-food şi de patiserie şi nu cred că aceasta va duce la o scădere a ratei obezităţii în România, a numărului de diabetici sau de cardiaci.
În plus, introducerea taxei din martie este un termen „nerealist”, care arată mai degrabă disperarea de a strânge fonduri la buget şi nu preocuparea pentru sănătatea populaţiei.
„Superficialitatea proiectului de lege arată că nevoia de bani este mai mare decât grija faţă de sănătatea populaţiei”, consideră medicul nutriţionist Eduard Adamescu.
Proiect superficial
De altfel, şi în Ministerul Sănătăţii (MS) părerile privind introducerea „taxei” sunt împărţite. „În România, să pui taxă pe mâncare mi se pare absurd!”, comentează Anton Irimia, secretar de stat în ministerul de resort.
Proiectul de lege postat pe siteul MS a fost făcut fără să aibă la bază un studiu sau opiniile argumentate ale experţilor. „Am fost chemaţi la MS după conferinţa de presă organizată marţi”, ne-a mărturisit unul dintre specialiştii consultaţi ieri de MS.
Mai mult, oficialii ministerului au afirmat în conferinţa de presă că vor fi