Ortodocşii de Rit Vechi din Brăila prăznuiesc Naşterea Domnului, după vechiul calendar. De ziua Sfântului Ioan Botezătorul, creştinii Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi sărbătoreasc Crăciunul, cu 13 zile mai târziu decât fraţii ortodocşi din Răsărit.
A doua ca mărime din ţară, după cea din Tulcea, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din Brăila s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare. De la primele ore ale dimineţii, ruşii lipoveni au venit la Mitropolia „Acoperământul Maicii Domnului", de pe strada Zidari, îmbrăcaţi în costume tradiţionale. Alţii au mers la bisericile din Pisc.
Dacă astăzi prăznuiesc Naşterea Domnului pe rit vechi, mâine lipovenii vor participa la slujba Soborului Maicii Domnului şi a Sfântului Mare Mucenic Ştefan. După săptămâni de post aspru, mesele lipovenilor din Brăila şi din Pisc sunt încărcate cu bucate alese, pregătite după obiceiurile strămoşeşti.
Centru spiritual al Bisericii de Rit Vechi
Credincioşii de Rit Vechi respectă vechiul Calendar Iulian, decalat faţă de cel actual, Gregorian, cu două săptămâni. Lipovenii, cândva persecutaţi pentru credinţa lor, au venit la Brăila de aproape trei sute de ani. Potrivit tradiţiei, bărbaţii poartă bărbi, iar femeile batic şi respectă cu sfinţenie sărbătorile şi posturile de peste an. În toate casele lipovenilor există icoane moştenite de la străbuni, pe care le venerează.
Simbolul Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi e crucea cu opt braţe, iar Brăila e centrul spiritual al lipovenilor din toată lumea. Aici sunt hirotoniţi preoţi pentru bisericile de Rit Vechi din toată lumea.
„Slujbele noastre sunt ceva mai lungi decât la ortodocşii de rit nou. Totodată, copilul care este botezat, nu este îmbăiat opt zile la rând, ca să nu i se şteargă mirul primit la botez. Noi nu luăm moţul copilului, cum se face la alţi creştini. Şi posturile noastre sunt mai lungi", ne-a spus Nadia A., credincioas