Reintroducerea impozitului pe castigurile obtinute pe piata de capital in acest an face necesara reconsiderea strategiilor de investitii pentru ca jucatorii de pe Bursa sa-si poata maximiza profiturile.
Noile reglementari impuse de Ministerul Finantelor incepand cu 2010 prevad ca investitorii sa plateasca un impozit de 16% pe castigurile din tranzactii cu instrumente financiare detinute mai putin de un an si de 1% pentru cele detinute mai mult de un an.
Totodata, investitorii nu pot sa-si reporteze pierderile inregistrate in exercitiul anterior pentru acest an cu scopul de a reduce baza de impozitare, lucru care va fi posibil abia incepand de anul viitor, si trebuie sa caute alte metode pentru a plati un impozit mai mic.
O firma creata in Cipru, de exemplu, sau alt paradis fiscal, este scutita de la plata oricaror impozite pe piata de capital din Romania, fapt ce o face vehiculul perfect de tranzactionare pe Bursa, spun consultantii.
"Este foarte usor de facut o firma in Cipru care nu plateste impozit pe piata de capital nici in Cipru si nici in Romania. Acesta este motivul pentru care investitorii solicita tot mai des in ultima vreme o legislatie similara cu cea din Cipru pentru ca in aceste conditii investitorii locali nu sunt incurajati sa investeasca pe Bursa. Investitiile pe piata de capital din Romania sunt facute in principal de investitorii straini si persoanele fizice romane, iar abia apoi vin companiile romanesti pentru ca acestea din urma nu sunt incurajate", spune Gabriel Biris, partener al casei de avocatura Biris Goran.
Asa se face ca in ultima vreme firmele inregistrate in Cipru, Insulele Cayman sau Insulele Belize se numara printre principalii investitori impartiti pe zone geografice de la Bursa.
Marcarea pierderilor din anii trecuti poate scadea impozitul
O alta cale de reducere a impozitului este cea a marcari