Percepţia populaţiei şi companiilor faţă de economie a crescut uşor în decembrie, faţă de noiembrie, la 64 puncte, de la 62,1 puncte, însă România continuă să ocupe ultimul loc în Uniunea Europeană (UE) într-un top al încrederii în economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) al Comisiei Europene. Încrederea în economia României a fost cea mai scăzută din UE şi în noiembrie. Din cei cinci indicatori incluşi în componenţa ESI, România a înregistrat o evoluţie po
Percepţia populaţiei şi companiilor faţă de economie a crescut uşor în decembrie, faţă de noiembrie, la 64 puncte, de la 62,1 puncte, însă România continuă să ocupe ultimul loc în Uniunea Europeană (UE) într-un top al încrederii în economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) al Comisiei Europene.
Încrederea în economia României a fost cea mai scăzută din UE şi în noiembrie.
Din cei cinci indicatori incluşi în componenţa ESI, România a înregistrat o evoluţie pozitivă a încrederii în industrie (de la -13 puncte la -12 puncte), servicii (de la -14 puncte la -12 puncte) şi construcţii (de la -43 puncte la -41 puncte), respectiv o înrăutăţire pentru sectorul retail (de la -16 puncte la -17 puncte), potrivit studiului Business and Consumer Surveuy al executivului comunitar. Raportul nu include date despre încrederea consumatorilor în luna decembrie. Indicatorul se situa la -50 de puncte în noiembrie, în scădere de la -49 de puncte în luna anterioară.
Majoritatea statelor membre au consemnat o îmbunătăţire a încrederii în economie, în timp ce în Polonia aceasta a scăzut cu 0,6 puncte, iar în Olanda a stagnat.
Dintre statele mari ale UE, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Marea Britanie (8,2 puncte) şi Franţa (4,1 puncte). Evoluţia pozitivă a fost mai lentă în Italia (2,9 puncte), Germania (1,7 puncte) şi Spania (1,2 puncte).
Suedia a avut cel mai ridicat grad de înc