Peştele, acest deliciu culinar, poate fi întâlnit în combinaţii uneori uimitoare. De la aspic de peşte, baghete, budinci, sufleuri, chifteluţe, crochete, musaca, frigărui, ciorbe, supe până la rulade, găluşte sau chiar clătite, toate aceste mâncăruri sunt gustoase şi sănătoase.
Peştele este un aliment cunoscut pentru beneficiile sale. Este bogat în Omega 3 şi indicat în majoritatea dietelor şi regimurilor alimentare. Nu ar trebui să lipsească de pe mesele noastre, dacă se poate de trei-patru ori pe săptămână.
Câteva sfaturi pentru tinerele gospodine
Un proverb german spune că "oaspetele, ca peştele, nu stă multă vreme proaspăt". Peparatele din peşte, crustacee şi moluşte ar trebui consumate imediat ce au fost preparate. În frigider nu se pot păstra mai mult de o zi. Pentru menţinerea lor în stare proaspătă, pentru un timp mai îndelungat, se recomandă congelarea. Peştii se curăţă la interior, se freacă bine cu sare grunjoasă atât la interior, cât şi la exterior, se spală în multă apă, cu lămâie la ultima clătire, şi se înfăşoară într-o foaie de aluminiu. Foile, cu peştele aflat în interior, se scufundă în apă rece şi se transferă în congelator. Cum s-au acoperit de o pojghiţă subţire de gheaţă, se scot, se mai înfăşoară într-o folie şi se lasă în congelator până la patru luni în cazul peştelui gras şi până la nouă în cazul peştelui slab. Peştele congelat se lasă să se decongeleze la temperatura camerei, în apă rece. Pentru Sărbătoarea Sfântului Ion vă propunem câteva reţete pe care merită să le încercaţi.
Musaca de peşte
Ingrdiente: 500 g file de peşte, un kg cartofi, 5 cepe, două vinete, 3 linguri de bulion, oţet, sare, o foaie de dafin, piper, câteva felii de roşii, pătrunjel, felii de lămâie.
Preparare: Peştele se curăţă şi se pune la fiert în apă cu sare şi puţin oţet. Se fierb cartofii în coajă. Ceapa se