Băncile ar vrea să dea mai multe credite în 2010, însă nu prea au succes să convingă românii şi firmele să ia împrumuturi în vremuri de criză. O soluţie este reducerea dobânzilor, însă nu e clar cât de mult sunt dispuşi bancherii să micşoreze aceste dobânzi după semnalul dat în această săptămână de banca centrală. Chiar dacă şomajul bate la uşă şi veniturile oamenilor sunt tot mai mici şi mai nesigure, băncile ar putea să reînceapă să dea credite firmelor şi persoanelor fizice. Primul pas a fost făcut de Banca Naţională a României (BNR), care a redus în urmă cu două zile dobânda de referinţă cu 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7,5%. Vor urma bancherii semnalul transmis de BNR?
"Ceea ce vrea BNR nu are nici o legătură cu ce vor bancherii. Chiar dacă vor da drumul la creditare, o vor face pentru că aşa se va stabili la Viena sau Atena şi nu pentru că vrea banca centrală", a declarat analistul economic Ilie Şerbănescu. El a mai precizat că băncile au continuat să dea împrumuturi la firmele multinaţionale şi statului român. "Capitalul românesc nu poate lua credite. La dobânzi de 18%-20%, ce afaceri poţi face ca să poţi restitui un astfel de credit? Nici una. Eu am îndoieli că se va relua creditarea pentru că nu vor fi clienţi", adaugă Şerbănescu.
Reluarea creditării înseamnă acordarea de împrumuturi către firme având în vedere că peste 80% din credite sunt acordate persoanelor juridice. În acest moment, majoritatea firmelor nu pare dispusă să facă investiţii. "Firmele româneşti adoptă o atitudine rezervată. Foarte multe încearcă chiar, atunci când pot, să-şi ramburseze anticipat ratele, să-şi reducă liniile de credit, pentru a-şi conserva marjele de profit", a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Totuşi, oamenii de afaceri apreciază efortul băncii centrale de reducere