Cunoscută mai ales pentru rolul său în fixarea calciului în oase, vitamina D este implicată în multiple procese care protejează sănătatea organismului.
Vitamină liposolubilă cu rol în absorbţia şi în metabolizarea calciului şi fosforului în organism, vitamina D este singura care se sintetizează în corpul uman prin expunerea pielii la radiaţiile solare.
Aportul optim este esenţial în primii doi ani de viaţă, când se finalizează formarea scheletului adult, şi la bătrâneţe, când menopauza şi deteriorarea funcţiilor organismului provoacă pierderi de substanţă osoasă. Potrivit studiilor recente, vitamina D poate preveni numeroase boli şi ajută la tratarea altora.
Suplimentele scad riscul fracturilor
Carenţa de vitamina D este urmată de scăderea nivelului de calciu din sânge şi poate provoca apariţia tetaniei, cu spasme la nivelul mâinilor, picioarelor şi laringelui.
După vârsta de 45 de ani, lipsa vitaminei D sporeşte pierderea de masă osoasă specifică osteoporozei, o consecinţă a menopauzei. Potrivit studiilor recente, 700-1.000 de unităţi internaţionale (U.I.) pe zi îmbunătăţesc echilibrul şi reduc riscul de fracturi.
Împiedică apariţia rahitismului
La copiii cu vârste de până la doi ani, carenţa duce la apariţia rahitismului, care se manifestă la bebeluş prin întârzierea închiderii fontanelei frontale (deasupra frunţii), înmuierea oaselor craniului şi proeminenţa oaselor parietale (laterale).
Pentru a preveni aceste probleme, specialiştii recomandă administrarea de 400 U.I. de vitamina D zilnic, începând cu ziua a 14-a de viaţă şi până la 18 luni. De asemenea, gravidele trebuie să primească suplimente de vitamina D în ultimul trimestru de sarcină.
Reglează răspunsul sistemului imunitar
Studiile au descoperit că nivelurile scăzute de vitamina D duc la creşterea răspunsului inflamator al organismului. Aceas