Consumul moderat de vin rosu reduce riscul de declansare a maladiilor cardiovasculare, potrivit numeroaselor studii din ultimii ani, cercetatorii francezi prezentand, recent, prima explicatie stiintifica a mecanismului molecular al acestei protectii oferite de polifenolii din vin.
Potrivit AFP consultata de Mediafax, cercetatorii de la Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (INSERM-Universitarea din Angers, Franta) au descifrat mecanismul molecular prin care polifenolii din vinul rosu determina celulele din peretii arterelor sangvine sa produca monoxid de azot (NO), un gaz vasodilatator. Acest studiu a fost publicat in cel mai recent numar al revistei stiintifice americane PLoS One.
Diferite studii, inclusiv cel efectuat de echipa de la Universitatea din Angers, au identificat polifenolii din vin drept agentii responsabili pentru aparitia efectului vasodilatator, in urma producerii monoxidului de carbon la nivelul celulelor endoteliale care captusesc peretii vaselor sangvine.
Oamenii de stiinta mai aveau de descoperit felul in care se declansa productia monoxidului de azot.
Mecanismul descifrat recent are legatura cu unul dintre receptorii hormonului estrogen din celulele peretilor vasculari, subtipul alfa, la care se ataseaza moleculele de polifenoli.
Sub efectul estrogenului, femeile prezinta un risc cardiac mult mai scazut inainte de menopauza, iar efectele benefice ale estrogenului se produc prin intermediul acestei forme de receptor. Pornind de aici, medicii francezi au avut ideea de a-l studia pe soareci.
Ei au pornit de la ipoteza ca un anumit tip de polifenol - delfinidina - care activeaza receptorul, este suficient pentru a declansa producerea monoxidului de azot in celulele endoteliale si sa scada, astfel, presiunea arteriala.
Intr-adevar, polifenolii din vinul r