Noul preşedinte al Uniunii Europene, belgianul Herman Van Rompuy, a declarat, astăzi, că perspectiva economică în UE este nesigură pe termen lung, din cauza aversiunii crescute faţă de risc, ceea ce este o ameninţare la adresa investiţiilor, scrie Reuters. Sursa: Reuters
Fostul premier belgian, care a devenit preşedintele Consiliului European la 1 ianuarie, a spus că o deteriorare a condiţiilor de finanţare şi aversiunea crescută faţă de risc "pot avea un impact prelungit asupra investiţiilor".
Acesta a luat parte la o reuniune a partidului german Uniunea Social-Creştină, partid din Bavaria apropiat celui al cancelarului Angela Merkel. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a prognozat o creştere de 1% a PIB pentru Uniunea Europeană în 2010, mai puţin decât pentru China sau America, a adăugat el.
Blocul comunitar trebuie să concntreze asupra inovaţiilor, cercetării şi educaţiei pentru a evita un alt declin economic, a declarat Van Rompuy.
Reticenţă nemţească
Germania a primit cu rezervă propunerea preşedinţiei spaniole a Uniunii Europene de creare a unui guvern european care să se ocupe de problemele economice, inclusiv de aplicarea unor sancţiuni ţărilor recalcitrante, transmite AFP.
"Există câteva idei corecte. Este vorba de consolidarea creşterii economice în Europa, stimularea creării de locuri de muncă, sunt teme care ne preocupă. Sunt strategii de ieşire din criză pe care vrem să le identificăm", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Finanţe, Michael Offer.
El a arătat că este bine că preşedinţia spaniolă aduce în discuţie noi propuneri, dar a adăugat că nu se poate spune că acestea vor fi puse în practică ad-literam. "Este vorba despre o iniţiativă de care trebuie să se ocupe instanţele competente, iată de ce Ministerul de Finanţe nu poate formula