Aceştia pretind că nu este just ca taxa pe mâncarea nesănătoasă să fie aplicată doar pentru afacerile lor. Noul bir va afecta în primul rând buzunarele tinerilor târgovişteni care nu au timp de mâncare gătită.
Ministerul Sănătăţii intenţionează să introducă o taxă pe produsele tip fast-food, pe modelul taxei pe viciu. Suprataxarea hamburgerilor, a produselor de patiserie-cofetărie şi a băuturilor carbogazoase nu pare să fie pe placul patronilor de fast-food-uri şi cofetării din Târgovişte. Aceştia spun că nu înţeleg scopul acestei taxe. “Nu ştiu ce va urma, nu ştiu cum vor afecta aceste scumpiri afacerea mea, nu înţeleg scopul ei. Cei mai afectaţi vor fi tot oamenii, pentru că un hamburger îl cumperi repede în mers, în timp ce pleci la serviciu sau la şcoală. Dacă vor să ne pună să plătim pentru că nu sunt sănătoase aşa ar trebui să pună taxă şi pe fumul care iese pe coş”, spune Tică, patronul a patru fast-fooduri din oraş.
Cofetarii sunt nemulţumiţi de această taxă pentru că spun ei, oricum numărul clienţilor este mai mic faţă de anii trecuţi. “Vor să pună taxă pe prăjituri, aşa ceva nu am mai auzit. Omul vine şi el la sfârşit de săptămână să se îndulcească, acum vor să plătească mai mult pentru o savarină. Este o absurditate”, spune Marin Iosiv, patronul unei cofetării din centrul oraşului.
Tinerii nu renunţă la fast-food
Majorările de preţuri vor afecta în primul rând buzunarele studenţilor şi liceenilor pentru că ei reprezintă majoritatea clienţilor. Cei mai mulţi dintre aceştia au un stil de viaţă alert şi o activitate socială dinamică. Între două cursuri sau într-o pauză, tinerii aleargă la chioşcurile de fast-food şi cumpără rapid un sandviş. Pachetul de acasă nu mai există în geanta liceenilor, iar în cazul studenţilor, rareori se întâmplă ca ei să ajungă în camera de cămin şi să îşi gătească ceva sănătos.
Chiar dacă