La 14 ani, în 1983, Toni Ioniţă a plecat în prima tabără şcolară la munte, dar nu prea a fost încântat pentru că, pe vremea disciplinei de partid, taberele erau contaminate de poezii patriotice şi alte expresii ale adulaţiei pentru unicul tată.
Apoi, profesorul de sport din şcoală a organizat ceea ce atunci se numea expediţie. Aşa a ajuns adolescentul Toni în nordul Moldovei şi i-a plăcut foarte mult. De atunci, interesul pentru natură şi munte a crescut puternic.
Acum, vara, merge weekend de weekend la munte. Iar pasiunea din adolescenţă a devenit un stil de viaţă. După ce a fost membru în câteva cluburi de turism montan, şi-a înfiinţat în 2003 propria asociaţie - Clubul Turistic-Ecologic Roza Vânturilor, ca să le transmită şi altora dragostea pentru munte.
Clubul organizează cursuri de iniţiere în turism montan şi mizează pe spiritul de aventură al iubitorilor de andrenalină, pe care îi converteşte şi în protectori ai naturii. „Începem de la zero, le explic lucrurile de la început, le vorbesc de echipamente, alimentaţie, acordarea primului ajutor”, spune Toni Ioniţă, explicând că pericolele muntelui sunt numeroase, avanlaşe şi degerături iarna, furtuni vara, urşi.
Lecţii de ecologie
Cei înscrişi la cursurile de iniţiere în turism primesc şi câteva lecţii de ecologie despre reciclare şi curăţarea munţilor. „Nimic nu trebuie aruncat pe munte, nici măcar o folie de bomboană”, spune acesta, adăugând că este foarte dezamăgit de lipsa de implicare a autorităţilor locale, mai ales că efortul lor nici nu ar fi aşa de mare.
„Degeaba noi muncim şi adunăm gunoiul, că, peste o săptămână, dacă autorităţile nu îl ridică, vin animalele şi rup sacii şi am muncit degeaba”, spune acesta cu supărare, mai ales că uneori şi localnicii aruncă gunoaie la întâmplare.
Toni consideră că me