Descoperire inedită a chimiştilor francezi : machiajul din zona ochilor, practicat de vechii egipteni avea şi virtuţi medicinale. El se baza pe un fard cu plumb, care oferea pielii un efect protector. Vechii egipteni foloseau adesea, în urmă cu patru mii de ani, câteva grame de plumb în compoziţia fardurilor pentru machiajul din zona ochilor. Efectele medicinale ale acestui element chimic erau lăudate de medicii greci şi romani. Plumbul în concentraţii foarte mici nu distruge celulele din piele, potrivit experţilor. Folosirea unui fard de acest gen, pe bază de plumb poate să declanşeze un mecanism de apărare, care în caz de infecţie a ochilor limitează înmulţirea bacteriilor.
Descoperire inedită a chimiştilor francezi : machiajul din zona ochilor, practicat de vechii egipteni avea şi virtuţi medicinale. El se baza pe un fard cu plumb, care oferea pielii un efect protector.
Vechii egipteni foloseau adesea, în urmă cu patru mii de ani, câteva grame de plumb în compoziţia fardurilor pentru machiajul din zona ochilor. Efectele medicinale ale acestui element chimic erau lăudate de medicii greci şi romani.
În prezent, plumbul este cunoscut mai degrabă pentru toxicitatea sa. Cercetătorii francezi de la Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris şi Ecole Normale Supérieure, în colaborare cu Centre de Recherche et de Restauration des Musées de France au evaluat impactul unei cantităţi foarte mici de plumb asupra unei celule epiteliale.
Plumbul în concentraţii foarte mici nu distruge celulele din piele, potrivit experţilor. Folosirea unui fard de acest gen, pe bază de plumb poate să declanşeze un mecanism de apărare, care în caz de infecţie a ochilor limitează înmulţirea bacteriilor.
Descoperire inedită a chimiştilor francezi : machiajul din zona ochilor, practicat de vechii egipteni avea şi virtuţi medicinale. El se baza pe un fard cu plumb, c