» Ce face moneda nationala cand diferenta dintre dobanzile la leu si cele la euro scade, Grecia e sfatuita de BCE sa se descurce pe cont propriu in cazul unei crize, iar valutele regionale se depreciaza? Scade? Gresit, creste!
» Explicatiile scaderii cursului de schimb trebuie cautate si in zona… scumpirilor recente. Un euro mai slab ieftineste importurile, contrabalansand efectul inflationist al majorarii accizelor.
Am avut parte marti de o reducere a dobanzii de politica monetara; de la 8%, BNR a tras dobanda la 7,5%, aproape de minimul istoric de 7%. In conditiile in care diferentialul de dobanda se reduce, o regula de bun-simt arata ca valuta care isi diminueaza acest atu (vorbim de remunerarea plasamentelor monetare) se depreciaza. In cazul nostru, era normal ca leul sa piarda teren in fata euro. Dar nu s-a intamplat asa; de la 4,22 lei luni, cursul euro a coborat la 4,16 lei in numai doua zile, pentru a urca usor joi, la 4,17. Olala... Daca va amintiti bine, la inceput de an reprezentantii presei de specialitate vorbeau despre modul in care autoritatile vor da drumul robinetului inflatiei in 2010, neexistand suficienta vointa politica pentru a forta concedieri masive in parohia bugetarilor, speculatii intarite, de altfel, de aluziile actualului ministru de Finante. Ei bine, ce face o valuta despre care se vorbeste ca ar putea creste... numeric foarte curand? Se depreciaza cumva fata de referinta euro? Nici vorba... doar economia romaneasca duduie din nou, iar investitorii extaziati de schimbarea de strategie si de componenta noului Guvern abia asteapta sa vina cu miliarde in Romania, doar vremea neprielnica oprindu-i la granite, momentan!
Miercuri dimineata, o stire de impact pe regiune. Juergen Stark, membru al Comitetului Executiv al Bancii Centrale Europene (BCE), a declarat ca Uniunea Europeana nu va lua masuri pentru