Şefa Inspectoratului Şcolar, Elena Manolescu, susţine că mulţi dintre ei sunt nepregătiţi. Persoanele fără pregătire de specialitate şi cadrele didactice în vârstă sunt cele mai îngrijorate că vor rămâne fără loc de muncă anul acesta, după aplicarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 114/2009.
Suplinitorii din învăţământul dâmboviţean sunt speriaţi de OUG 114/2009. Pe lângă ei, profesorii care sunt aproape de pensionare stau cu frica în sân că de la 1 septembrie ar putea rămâne fără loc de muncă. Teama lor pare justificată. “Dacă va dispărea un segment din învăţământ, acela va fi al suplinitorilor necalificaţi, care, şi aşa, sunt o povară pentru sistemul de învăţământ şi nu ne aduc vreun beneficiu”, a declarat astăzi, pentru “Adevărul de Seară”, Elena Manolescu, inspectorul general din învăţământul dâmboviţean.
Printre cei peste 1.200 de suplinitori calificaţi din judeţ se numără însă şi tineri precum Elena Mănescu, în vârstă de 23 de ani, care “şi-a tocit coatele” pe băncile şcolii pentru a ajunge dascăl. A absolvit un liceu pedagogic şi, de cinci ani, este învăţătoare. Chiar dacă are gradul de institutor I, suplinitor calificat, chiar dacă este licenţiată în Istoria Veche, Elena este îngrijorată că va rămâne, din septembrie, fără loc de muncă. ”Mi-am dorit foarte mult să fiu învăţătoare pentru că iubesc foarte mult copiii şi îmi place să ştiu că pot să formez aceşti copii. Am un salariu de 900 de lei, iar în ultimele luni ni s-a luat 15% din venit. Dacă îmi pierd locul din învăţământ, nu-mi rămâne decât să plec în străinătate pentru a-mi câştiga existenţa”, spune Elena.
“Reaşezare” a normelor
Săptămâna aceasta a avut loc o întâlnire între reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi sindicalişti. Tema discuţiei: disponibilizările din învăţământ. Conducerea Inspectoratului Judeţean Şcolar spune însă că în Dâmboviţa nu se vor face d