Scriitor important in doua culturi, romana si franceza, Panait Istrati a fost controversat inca din timpul vietii. Atat prin biografia sa aventuroasa cat si prin opera, exotica nu doar pentru francezi dar chiar si pentru romani, autorul starneste in continuare interesul, avand nenumarati admiratori in lume. Panait Istrati s-a nascut in Braila, la 10 august 1884, cu numele la nastere Gherasim Istrati, si a murit in Bucuresti, la 16 aprilie 1935. Asadar, anul acesta se implinesc 75 de ani de la moartea marelui scriitor. Fiu nelegitim al unei spalatorese, Joita Istrate, si al unui contrabandist grec, viitorul scriitor a copilarit in Baldovinesti, judetul Braila, si a terminat sase ani de scoala primara, doi fiind nevoit sa-i repete.
Si-a castigat existenta ca ucenic al unui carciumar, al unui brutar si al unui vanzator ambulant. A fost si carbunar la bordul navelor Serviciului Maritim Roman. In tot acest timp a citit cu pasiune tot ce i-a cazut in mana. A cutreierat prin diferite orase: Bucuresti, Constantinopol, Alexandria din Egipt, Cairo, Napoli, Paris si Lausanne, ecouri ale acestor hoinareli regasindu-se in cartile sale de mai tarziu. Primele incercari literare dateaza din anul 1907, in general facand publicistica in presa muncitoreasca din tara, debutul fiindu-i articolul "Hotel Regina", in revista "Romania muncitoare". In anii 1910-1912 si-a publicat, in aceeasi publicatie, primele povestiri. A colaborat si la alte ziare, printre care "Viata sociala", "Dimineata", "Adevarul", apropiindu-se de cercurile socialiste. Traind in saracie lucie, bolnav si singur, a incercat sa-si puna capat zilelor in 1921, pe cand se afla la Nisa, dar a fost salvat.
In buzunar i s-a gasit o scrisoare, netrimisa, catre scriitorul francez Romain Rolland. Acesta fiind anuntat, i-a raspuns imediat romanului, indemnandu-l sa urmeze cariera de scriitor. Povestire