Bancherii centrali i-au chemat pe executivii din sectorul financiar la discutii privitoare la noile reglementari bancare care ar trebui sa faca ordine in finantele bancilor, incepand cu creditarea, asumarea riscurilor si incheind cu politica de bonusuri, care a starnit atata manie in intreaga lume.
Discutiile vor avea loc in cadrul unei intruniri a Bancii Reglementelor Internationale (BIS) din acest weekend, scrie Bloomberg.
Liderii G-20 s-au angajat in luna septembrie a anului trecut sa vina cu noi reglementari pana la sfarsitul acestui an prin care sa ceara bancilor sa detina capital sporit si de mai buna calitate si sa descurajeze indatorarea excesiva.
Guvernatorul bancii centrale a Italiei, Mario Draghi, este asteptat sa vina cu un raport privitor la progresele inregistrate in sensul inaspririi reglementarilor inainte de urmatorul summit G-20.
"Bancherii centrali doresc in mod clar sa puna capat exceselor care vor aparea cu siguranta din cauza politicii monetare relaxate" instaurate in timpul crizei, a declarat Bill Belchere, economist-sef in cadrul Mirae Asset Securities din Hong Kong. La discutii vor participa si reprezentanti ai fondului de investitii BlackRock, Citigroup si Wells Fargo. In cadrul invitatiei BIS se specifica temeri ca firmele financiare revin la modele de asumare de riscuri existente inainte de izbucnirea crizei financiare in 2007.
Draghi, presedintele Consiliului de Stabilitate Financiara, a avertizat ca bancile ar putea incerca sa blocheze inasprirea reglementarilor, in conditiile in care economia mondiala iese din recesiune. Bancile, in contextul redresarii castigurilor si al returnarii fondurilor primite de la stat, se pronunta impotriva reformelor menite sa restrictioneze riscul pe care si-l pot asuma.
Presedintele american Barack Obama si-a exprimat la randul sau nemultumirea ca firmele financiare care