Ministerul Muncii doreşte să elimine prevederea din proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, prin care cei care obţin venituri din drepturi de autor sau în baza unor contracte de colaborare nu plătesc impozite către bugetul asigurărilor sociale (CAS). Sursa: Zoltan Lorencz
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, apreciază drept “aberantă” situaţia în care persoanele care trăiesc exclusiv din drepturile de autor beneficiază de sistemul de asigurări sociale, dar nu contribuie la finanţarea acestuia.
Ministrul a dat exemplul altor state din UE, în care drepturile de autor sunt supuse impozitării, în vederea finanţării bugetului de asigurări sociale.
Potrivit unui document, semnat de ministrul Muncii, se va reveni şi la plafonul de cinci salarii medii brute al bazei lunare de calcul a CAS. Pentru anul în curs, valoarea salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 1.836 de lei.
Măsura a fost convenită cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi patronale, FMI, ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene. Ca urmare a integrării salariaţilor din structurile militare în sistemul public de pensii, fondurile colectate vor creşte. În plus, numărul participanţilor la sistemul privat de pensii va spori cu aproximativ 450.000 de contribuabili.
Vlădescu este de acord
Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat că este de acord "în principiu" cu introducerea CAS pentru drepturi de autor, afirmând că toţi beneficiarii de venituri salariale trebuie să contribuie la asigurările sociale şi de pensii.
"Faptul că un venit salarial din muncă este supus impozitării pentru pensii şi asigurări sociale mi se pare normal. În principiu sunt de acord cu această măsură", a afirmat Vlădescu la dezbaterile din comisiile parlamentare p