Locuitorii din Izbiceni, judeţul Olt, respectă de zeci de ani tradiţia de a-şi păzi fântânile în noaptea dinspre Bobotează spre Sfântul Ion, pentru ca apa să nu le fie spurcată. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Când petrec oltenii Revelionul? De Bobotează! Nu e banc, e vorba despre un obicei foarte vechi - Păzitul fântânilor. Urmele se pierd în poveştile bunicilor, dar tradiţia e continuată de sătenii din Izbiceni, Olt.
Regula-i simplă: în noaptea dinspre Sfântul Ioan, la fântânile din sat se adună bărbaţii vrednici. Păzesc puţul, ca nu care cumva să vină vreo „gaşcă invidioasă” şi să arunce gunoaie, spurcând astfel apa sfinţită de Bobotează.
Dacă, Doamne fereşte, se întâmplă ca apele să nu mai fie curate, se strică şi obiceiul de a doua zi, Iordănitul (7 ianuarie), atunci când băieţii iau apă curată din fântânile păzite şi stropesc casele şi animalele.
Nimeni nu se fereşte să recunoască ce-i ţine pe poziţii pe cei care baricadează fântânile sunt: ţuiculiţa fiartă, mirosul iute de la fumul de grătar şi amintirile depănate ore în şir, toate asezonate cu muzică de petrecere. Dacă toate „ingredientele” sunt puse la ore fixe în reţeta nopţii de pomină, verdictul este clar: „De Bobotează e mai frumos ca la Revelion!”.
Am fost la Izbiceni, miercuri noapte, şi am păzit fântânile alături de olteni.
PRIVEGHI ŞI UN PĂHĂREL
„Cum să lăsăm femeile să păzească?”
Când întunericul a înghiţit deja satul Izbiceni, la fiecare colţ de uliţă unde există o fântână se înalţă un cort, din ce găseşte fiecare prin curte. În mijlocul cortului stă ca o regină o sobă din tablă, care îi încurajează să reziste, în frigul nopţii, pe temerarii care se pregătesc să înfrunte duşmani necunoscuţi.
Afară, lângă coşmelia improvizată, grătarul aşteaptă să perpelească fleicile late de carne şi câr