Câteva zeci de case şi terenuri luate pe credit au fost pierdute în 2008 de braşovenii care nu şi-au mai permis să plătească ratele. Băncile i-au executat pe datornici şi le-au scos bunurile la licitaţie, însă fără prea mare succes. Procedurile sunt greoaie, lungi, şi abia după a doua-a treia strigare preţurile devin mai atractive. Unii executorii judecătoreşti spun că anul trecut nu au adjudecat niciun bun, spre bucuria unor proprietari care au reuşit între timp să-şi rezolve problemele cu banca
Sute de braşoveni s-au încovoiat sub povara ratelor şi au ajuns în 2008 să facă cunoştinţă cu executorii judecătoreşti. Nu există bancă în Braşov care să nu fi fost nevoită să confişte proprietăţile datornicilor rău platnici. Dacă în multe cazuri nu s-a ajuns la executarea silită, banca acceptând noi eşalonări ale ratelor, în câteva zeci de cazuri bunurile au fost scoase la vânzare.
Până la licitaţie,
cale lungă
Procedura e lungă şi greoaie: dacă nu ajung la o înţelegere, banca apelează la executori judecătoreşti, care-i somează şi ei pe rău-platnici să facă rost de bani.
Apoi, imobilul – în general apartament, casă sau teren – este evaluat de comun acord cu proprietarul, care încearcă astfel să obţină cât mai mulţi bani pe el, pentru a-şi plăti datoria. În maxim 60 de zile are loc şi licitaţia. Clienţii sunt anunţaţi la avizierul Primăriei Braşov, a Judecătoriei, precum şi la sediul băncilor.
Fiecare bancă are un caiet cu aceste oferte sau afişe prinse la avizier. Cei interesaţi trebuie să vină din timp cu o ofertă şi să depună 10% din preţul de strigare într-un cont.
Bate vântul la licitaţii
Executorii judecătoreşti spun că lumea nu se înghesuie, ba din contră – bate vântul pe la licitaţii. „Anul trecut nu am adjudecat niciun imobil la licitaţii”, ne spune Ioan Dutceac, executor judecătoresc. În primul rân