» Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I", filiala Constanta, adaposteste colectii unice in tara, dar are numai trei angajati.
» Cladirea se afla intr-un cartier marginas, iar in oras nu exista nici un indicator care sa indrume catre ea.
Lucrarile la muzeul militar National "Regele Ferdinand I" -filiala Constanta – au inceput in 1980, insa institutia de cultura a fost data in folosinta pe 2 mai 1985, de generalul Ilie Ceausescu, dupa ce acesta a vizitat canalul Dunare-Marea Neagra. Adevarata inaugurare a muzeului constantean s-a produs pe data de 23 august 1987, din cauza faptului ca Nicolae Ceausescu, fratele generalului, s-a impotrivit ideii nasterii filialei de la Constanta. S-a lucrat la muzeu cu materialele si forta de munca ale Ministerului Apararii Nationale.
De la inceput a fost in atentia si sub supravegherea de specialitate a Muzeului Militar National "Regele Ferdinand I". Dupa cum precizeaza directorul filialei constantene, dr. Costin Scurtu, acest muzeu este de fapt conceput pentru a prezenta evolutia artei militare in Dobrogea. Nu a beneficiat, de-a lungul timpului, de finantari consistente, in oras nu exista in prezent nici un indicator care sa indrume vizitatorii catre muzeu, insa angajatii acestuia reusesc sa realizeze lucruri extraordinare cu bani putini.
Patrimoniu bogat
Expozitiile permanente ale muzeului cuprind colectii de armament de toate felurile, obiecte arheologice, accesorii vestimentare, decoratii, diorame, fotografii si documente de epoca care reprezinta diferite momente si situatii ale militarilor, fie in razboi, fie in aprovizionare, retragere, atac sau in transee. Fiecare arma are povestea sa. Prezentarea expozitiilor se face cronologic, incepand cu expunerea basoreliefului de la Marasesti, acolo si-au gasit odihna aproape 5000 de militari dobrogeni in primul razboi mondial, in 1917. T