Discutiile privind ridicarea exceptiei de la plata CAS pentru drepturile de autor si conventiile civile ii determina pe reprezentantii mass-media sa vorbeasca despre un "razboi" al guvernului cu presa, despre un pericol in plus pentru o industrie si asa afectata profund de criza si despre pericolul ca dezbaterile pe aceasta tema sa fie facute "fara sa se masoare de doua ori inainte" implicatiile ei.
Cosmina Noaghea (Publimedia), Catalin Tolontan (Gazeta Sporturilor) si Cezar Ion (Asociatia Jurnalistilor din Romania) au spus pentru HotNews.ro ce efecte ar avea o astfel de masura in industria media.
Ministrul Muncii, Mihai Seitan, care a confirmat pentru HotNews.ro ca la nivel de guvern se discuta ridicarea exceptiei de la plata CAS, a admis ca printre sectoarele afectate serios ar fi si presa.
Cosmina Noaghea, director publishing Publimedia, desemnata la sfarsitul anului trecut presedinte al noului Patronat al Presei Romane, crede ca o astfel de decizie "ar afecta salariile jurnalistilor, ar duce la disparitia unor publicatii".
Cosmina Noaghea:
Eu sper sa nu se adopte o astfel de masura, deoarece presa este oricum afectata profund de criza. O asemenea decizie ar afecta salariile jurnalistilor, ar duce la disparitia unor publicatii. Atat timp cat presa pierde bani, orice marire a taxelor va inrautati situatia.
Catalin Tolontan (Gazeta Sporturilor), apreciaza ca "in conditiile in care ziarele abia gifiie, prin masura cresterii impozitelor platite de companiile editoare pentru drepturile de autor, Boc propune Romaniei revenirea la cultura orala."
Catalin Tolontan:
Inconstienta guvernului de a se razboi cu presa afecteaza democratia. Boc se lupta cu ziarele asa cum se lupta ciocanitoarea Woody cu creanga de copac pe care o taie fara sa-si dea seama ca va cadea impreuna cu ea. Anul trecut, conform unei analize publi