Producatorul Terapia Ranbaxy din Cluj, unul din principalii jucatori din industria de medicamente, va disponibiliza luna viitoare 84 de oameni, ceea ce reprezinta circa 10% din intregul efectiv.
Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, in 2008 in cadrul companiei lucrau 899 de oameni.
"In contextul adancirii crizei economice in general si a suprareglementarilor, subfinantarii si crizei de lichiditati din domeniul sanatatii in special, Terapia Ranbaxy, la fel ca alte companii farmaceutice, a fost nevoita sa aplice masuri de rationalizare a costurilor, acest proces dificil insemnand si reduceri de personal", au spus oficialii companiei.
Terapia Ranbaxy a inregistrat in trimestrul trei al anului trecut vanzari de 17 mil. dolari, in scadere cu 25% fata de perioada similara a anului trecut.
Mai multi producatori din industrie au anuntat inca de anul trecut, masuri de reducere a costurilor care au vizat si resursele umane. Astfel, in decembrie aproximativ jumatate din angajatii LaborMed au fost trimisi in somaj tehnic, iar compania a anuntat la momentul respectiv ca ia in calcul si renuntarea la o parte din personal, fara a oferi si alte detalii. Tot la capitolul rationalizari, Zentiva a intrerupt temporar activitatea sectiei de forme solide in intervalul 14 septembrie - 1 noiembrie. Alte companii precum Antibiotice si-au diminuat inca din 2008 numarul de angajati.
Acestea sunt primele efecte concrete ale crizei in industria farmaceutica, care pana acum si-a pastrat ritmul de crestere in lei, iar insolvente sau falimente majore nu au fost semnalate asa cum s-a intamplat in cazul altor industrii. Pe de alta parte, mai multe companii din industria farmaceutica si-au schimbat conducerea, printre ele numarandu-se Terapia Ranbaxy, Zentiva si Actavis.
Managementul producatorului clujean a fost preluat de catre Dragos Damian, care